Emma Hult och Rikard Silverfur, Samhällsbyggandets Regelforum, tillsammans med Caroline Szyber, moderator.

Det blev en innehållsrik och diskussionsfylld dag när Samhällsbyggandets Regelforum hade sin digitala konferens Nya byggregler, dags att agera, den 5 december 2024. Medverkade gjorde ledande experter och branschprofiler för att dela sina perspektiv, och diskutera hur sektorn kan ta vid där reglerna slutar – för att främja ett robust, hållbart och innovativt samhällsbyggande.

- Förändringar är svårt, och det här är komplext, och det kommer att ta tid. Att träffas och samla samhällsbyggnadsbranschen här idag och höra om lösningar framåt, det gör att det känns tryggare, säger Emma Hult, verksamhetsledare för Samhällsbyggandets Regelforum.

Vad är Samhällsbyggandets Regelforum?

Samhällsbyggandets Regelforum är sektorns initiativ för ett ökat aktörsansvar för att utveckla befintliga och nya regelverk som möjliggör ett modernare, effektivare och mer innovativt byggande med helhetssyn, hållbarhet och långsiktighet som ledstjärnor.

Samhällsbyggandets Regelforum samordnas av IQ Samhällsbyggnad, och leds av en styrgrupp med medlemmar från de initiativtagande organisationerna: IQ Samhällsbyggnad, Byggföretagen, Byggherrarna, Byggmaterialindustrierna, Fastighetsägarna, Innovationsföretagen, Installatörsföretagen, Sveriges Allmännytta och TMF.

Läs mer här

Samhällsbyggandets Regelforum samordnas av IQ Samhällsbyggnad och har sedan starten jobbat för att de nya reglerna skulle kunna utvecklas så att de gynnar hela sektorn. För med nya byggregler kommer också nya utmaningar och ansvar för branschen, då regelverket inte längre ska detaljstyra, utan vara flexibelt och funktionsfokuserade.

- En gemensam röst – det är själva grunden i Samhällsbyggandets Regelforum och det är också grunden i IQ Samhällsbyggnad, att samlas kring viktiga frågor för hela sektorn, och därigenom blir starkare och driva det här tillsammans, säger Olle Samuelson som sitter i Samhällsbyggandets Regelforums styrgrupp, och forsknings- och innovationsstrateg på IQ Samhällsbyggnad.

En plattform för att stödja en god tillämpning

Samhällsbyggandets Regelforum har samlat önskemål från sektorn och det är tydligt att en central plats behövs där man kan få stöd i hur man kan uppfylla de nya kraven. Vid konferensen medverkade Kajsa Hessel, vd på Svensk Byggtjänst som har identifierats som en nyckelaktör för att tillhandahålla en sådan plats.

- Svensk byggtjänst satsar stort på en plattform som blir en del av vår roll som kunskapsnav. Vi samlar där krav, regler och branschframtagen vägledning för att göra det lättare att göra rätt när de nya reglerna börjar gälla, säger Kajsa Hessel.

Förändring och nya möjligheter

Boverket fick 2019 uppdraget av regeringen att se över och utvärdera byggreglerna i syfte att anpassa dem utifrån nuvarande och framtida situation på en bygg- och bostadsmarknad som förändras. Helena Bjarnegård, riksarkitekt, samt tillförordnad avdelningschef på Boverket, menar att arbetet fortfarande pågår och att de nya byggreglerna, när de väl är på plats, går att förändra.

- Det är väldigt svårt att redan nu se hur de nya byggreglerna kommer att påverka det som nu byggs. Men det kommer vi nogsamt följa och en av de viktigaste sakerna vi ska göra framöver, är att följa effekterna utav de här nya regelverket för att se hur det slår, säger Helena.

Internationell utblick

Konferensen bjöd även på ett internationellt perspektiv genom Brian Meacham, Crux Consulting, som delade med sig av sina internationella erfarenheter och sammanhang på området, med kopplingar till den svenska processen och regelverket. Förutom Boverket, fick vi också perspektiv från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR), Byggmaterialindustrierna, Sweden Green Building Council, Innovationsföretagen med flera.

- Det här har varit väldigt nyttigt. Det har gjort att man har funderat kring, vad är mitt ansvar, vad är mina frågor som jag måsta hantera. Vi får de viktiga dialogerna som vi behöver. Nu måste vi börja fundera hur kan vi nyttja dem (de nya reglerna), säger Anders Persson, chef strategisk utveckling och internationella frågor, Innovationsföretagen, som bland annat representerar arkitekt- och teknikkonsultföretagen.

Rikard Silverfur, ordförande Samhällsbyggandets Regelforums styrgrupp, och chef utveckling och hållbarhet, Fastighetsägarna Sverige, håller med.

- Bredden på uppgiften är utmanande och ansvarsfull, men baksidan av myntet, är att vi skapar en viss oro, då är en sådan här övning, där vi får mötas, stöta och blöta frågan, det mildrar, säger Rikard Silverfur.

Se konferensen i efterhand

Ta del av hela konferensen med presentationer och panelsamtal, i inspelningen nedan.