Gruppbild
Förutom Gällivare och Kiruna kommuner samlade mötet en rad aktörer som föreningen Byggherrarna, Folkhem Produktion AB, IQ Samhällsbyggnad, LKAB, Luleå tekniska universitet, Vinnova, NCC Building och banker på Näringsdepartementet i Stockholm Foto: Näringsdepartementet/Hans Öqvist

- Att stadsomvandlingarna i Gällivare och Kiruna fungerar är viktigt för hela Sverige. Målet med mötet är att få till överenskommelser med åtaganden från aktörerna för att få fart på byggprocesserna i Malmfälten, säger bostadsminister Peter Eriksson

- Som Peter säger är stadsomvandlingarna i Malmfälten en angelägenhet för hela riket, det är bra att han tagit detta initiativ. Med den byggboom som finns i landet är det en utmaning att få byggare hit, säger Kristina Zakrisson, Kommunstyrelsens ordförande i Kiruna

- Det känns som att han lyssnat på våra utmaningar i samhällsomvandlingen och försöker göra något för att underlätta. Vi får verkligen hoppas att detta samverkansavtal som ska arbetas fram gör att fler byggföretag etablerar sig i Malmfälten då vi nu kommit in i ett oerhört expansivt skede då mycket ska byggas på kort tid, säger kommunalråden i Gällivare Lars Alriksson och Jeanette Wäppling.

Tanken är att aktörerna gemensamt ska reda ut vad knutarna är med samhällsomvandlingen för att processen ska löpa på så smidigt som möjligt.

- Att stadsomvandlingarna i Gällivare och Kiruna fungerar är viktigt för hela Sverige. Målet med mötet är att få till överenskommelser med åtaganden från aktörerna för att få fart på byggprocesserna i Malmfälten, säger bostadsminister Peter Eriksson.

Peter Eriksson säger till tidningen NSD att det är viktigt att det måste gå snabbare och att byggnationerna kommer i gång.

- Därför har vi samlat så många aktörer som möjligt som är inblandade och skulle kunna göra nytta, för att diskutera läget. Målet är att vi ska skriva en överenskommelse där alla gör åtaganden om att vara med och driva på den här processen, säger Peter Eriksson.

Mer om avtalets innehåll och parternas åtaganden presenteras längre fram.

Uppdaterad den